Αύξηση ελάχιστου μισθού και συντάξεων στην Ισπανία

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε σήμερα μια αύξηση του κατώτερου μισθού και των συντάξεων κατά το 2011, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει, "παρά την οικονομική κρίση, να συνεχιστεί μια ειδική προσπάθεια αλληλεγγύης".

Ο Θαπατέρο επιβεβαίωσε πάντως ότι η μεταρρύθμιση των συντάξεων, η οποία πρόκειται να εγκριθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, "θα ανεβάσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια", αλλά "με ευελιξία", όπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

"Όλες οι συντάξεις θα έχουν μια αύξηση 1,3% το 2011", ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι κατώτερες συντάξεις θα αυξηθούν κατά 2,3%.

Όσο για τον κατώτερο μισθό, "η κυβέρνηση αποφάσισε να τον αυξήσει κατά 1,3%", δήλωσε ο Θαπατέρο. Ο κατώτερος μισθός θα αυξηθεί συνεπώς στην Ισπανία από τα 633,30 ευρώ στα 641,56 ευρώ.

"Παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζουμε να κάνουμε μια ειδική προσπάθεια αλληλεγγύης", διαβεβαίωσε.

Η Ισπανία εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοτό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση -- γύρω στο 20%.

Στην αρχή της δεύτερης θητείας του, το 2008, ο Θαπατέρο είχε υποσχεθεί πως ο κατώτερος μισθός, ένας από τους χαμηλότερους στη ζώνη του ευρώ, θα φτάσει το 2012 τα 800 ευρώ.

Ο ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τη βούλησή του να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατόν η μεταρρύθμιση των συντάξεων, την οποία ζητούν οι αγορές και θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

"Οφείλουμε να πάρουμε μέτρα" ενόψει της "δημογραφικής εξέλιξής μας", διαβεβαίωσε, υπενθυμίζοντας ότι μέσα στα επόμενα χρόνια "οι βγουν στη σύνταξη οι πιο πολυπληθείς γενιές στην ιστορία της Ισπανίας".

Η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στις 28 Ιανουαρίου.
Αύξηση ελάχιστου μισθού και συντάξεων στην Ισπανία Αύξηση ελάχιστου μισθού και συντάξεων στην Ισπανία Reviewed by Skandalistis on 7:39:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.