«Νεκρή» η αγορά τα Χριστούγεννα

Παρά τις προσφορές, που φτάνουν μέχρι και το 50%, δεν κινήθηκε τελικά η αγορά τα Χριστούγεννα, αφού οι έμποροι και οι επαγγελματίες κάθε είδους κατέγραψαν σημαντική πτώση σε σχέση με πέρυσι.

Οι περικοπές των δώρων στο Δημόσιο, οι μειώσεις μισθών και το γενικότερο κλίμα που τροφοδοτεί η κρίση στην αγορά έκαναν τελικά τους καταναλωτές να σφίξουν το ζωνάρι και να περιοριστούν στα απαραίτητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η μεγαλύτερη πτώση, 40%, καταγράφεται στην αγορά των ρούχων και των παπουτσιών. Κατά 15% πεσμένος είναι ο τζίρος στα είδη δώρων, κατά 105 στην αγορά τροφίμων, κατά 25% στα ποτά και κατά 20% στην αγορά ηλεκτρονικών.

Μπορεί όμως οι καταναλωτές να στέρησαν από τους ίδιους ωστόσο δεν έκαναν το ίδιο για τα παιδιά τους, αφού σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο τζίρος στα παιδικά παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ και στα παιχνίδια η απόκλιση είναι μόλις στο 3 με 5%.

Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με υπολογισμούς, ο τζίρος της λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων και των τροφίμων, μειώθηκε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στα 13,2 δισ. ευρώ από 16,4 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Η μείωση του τζίρου έπληξε το σύνολο των εμπόρων ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή, καθώς πτώση καταγράφεται και σε περιοχές μέσου και υψηλού εισοδήματος. Συγκριτικά ο τζίρος καταγράφει μείωση 40% στην Κηφισιά, το Μαρούσι και τη Γλυφάδα, 35% στο Περιστέρι, 25% στη Νέα Ιωνία και τον Πειραιά, ενώ στο κέντρο της Αθήνας κινείται στο 20%-25%.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην περιφέρεια, καθώς σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στη Θεσσαλονίκη ο τζίρος μειώθηκε 25%, στην Πάτρα από 25%-30%, στη Λάρισα κατά  40%, ενώ η μείωση φτάνει το 30% στην Κρήτη, την Κοζάνη, τη Βέροια και το Κιλκίς.

 «Ήταν δύσκολο να αναπληρωθεί το χαμένο δώρο των Χριστουγέννων για πολλούς από τους καταναλωτές με τις χαμηλές τιμές και τις προσφορές. Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές προσπάθησαν να παραμείνουν αξιοπρεπείς στις κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις τους, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 410 ευρώ για δώρα Χριστουγέννων», δήλωσε ο πρόεδρος των εμπόρων Βασίλης Κορκίδης.
«Νεκρή» η αγορά τα Χριστούγεννα «Νεκρή» η αγορά τα Χριστούγεννα Reviewed by Skandalistis on 9:48:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.