Ο πλανήτης Betelgeuse, θα αλλάξει την ιστορία του Σύμπαντος

Συντάκτης : Ζησιάδη Βασιλική
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο Betelgeuse, ένας πλανήτης 640 έτη φωτός μακριά από τη Γη, θα εκραγεί σύντομα. Ο Nikolai Chugai, επικεφαλής του τμήματος των μεταβλητών αστέρων του Ινστιτούτου της Αστρονομικής Φασματοσκοπίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών συμμερίζεται τις απόψεις ενός άλλου ερευνητή, του Samir Shakhbaz, σχετικά με πιθανές απειλές και τις επιπτώσεις αυτού του πλανήτη πάνω στη γη. Δυο από τους πολλούς ερευνητές επιστήμονες που έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή στην παρατήρηση και έρευνα των πλανητών.


Η έκρηξη που οι επιστήμονες πιθανολογούν πως θα γίνει, θα είναι εξαιρετικά ισχυρή και θα γίνει αντιληπτή σε ολόκληρη τη Γη. Οι αστροφυσικοί επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για το γεγονός και βρίσκονται στην αναμονή αυτής της εξέλιξης.
Το μέγεθός του είναι 26 φορές μεγαλύτερο του ηλίου και η φωτεινότητά του 100.000 φορές μεγαλύτερη.
Ο Betelgeuse είναι ένας γιγάντιος πλανήτης, έχει δέκα έως 15 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο και είναι κόκκινου χρώματος, κάτι που αποδεικνύει ότι διανύει το τέλος της ζωής του. Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ήταν μπλε, όπως ο Rigel (Beta Orionis). Σαν μπλε υπήρξε εδώ και δέκα εκατομμύρια χρόνια και έγινε κόκκινος τα τελευταία 100.000 χρόνια. Ο Betelgeuse στην πραγματικότητα είναι το πιο λαμπρό αστέρι στον αστερισμό του Ορίζοντα στον χειμερινό ουρανό.

Το 1604, ο Kepler αναφέρθηκε στον τελευταίο που ήταν ορατός στον δικό μας γαλαξία. Ωστόσο, γνωρίζουμε την εμφάνιση και άλλου πλανήτη με το όνομα Cassiopeia που εμφανίστηκε 100 χρόνια μετά τον Kepler, αλλά για κάποιο λόγο δεν έγινε ορατός στην Ευρώπη. Κατά πάσα  πιθανότητα η συντριβή του συνέβη φθινόπωρο ή χειμώνα, όταν ο ουρανός ήταν νεφελώδης.
Όσο για τον Betelgeuse, οι αστροφυσικοί θα ήθελαν να παρακολουθήσουν να εκρήγνυται, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς βεβαίως να γνωρίζουν, αν βρισκόμαστε στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος αυτής της περιόδου.
Οι προβλέψεις μιλούν για το έτος της Αποκάλυψης μέσα στο 2012. Θα μπορούσε η ενέργεια και τα σωματίδια που εκπέμπονται να δημιουργήσουν κίνδυνο για τη Γη; Θα πρέπει να φοβάται κάποιος;
Ο Nikolai Chugai ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβάται. Θα γίνει ορατή βέβαια μια δυνατή λάμψη, ένα δυνατό φως, η οποία θα διαρκέσει για χρόνια. Αλλά ακόμα και η καλύτερη επίδοσή της, θα είναι περίπου τόσο φωτεινή όσο είναι το φεγγάρι. Θα είναι αρκετά φωτεινή ώστε να φωτίζει τον ουρανό τη νύχτα όπως ακριβώς συμβαίνει με το φεγγάρι. Όσον αφορά τις ακτίνες ‘’γάμμα’’ ή τα σωματίδια υψηλής ενέργειας, δεν υπάρχει λόγος να μας ανησυχήσουν.
Τουλάχιστον πριν το κρουστικό κύμα φθάνει στη Γη και αυτό δεν θα συμβεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια θα επεκταθεί με ταχύτητα, αρκετά κατώτερη από την ταχύτητα του φωτός. Παίρνοντας την ταχύτητα του φωτός χρειάζεται τουλάχιστον 640 χρόνια για να φθάσει στη Γη και ταξιδεύοντας εκατό φορές πιο αργά, θα πάρει πολύ χρόνο για να μας φτάσει.
Ωστόσο πρόκειται περί ενός καταπληκτικού φαινομένου. Εκτός από τη γέννηση του σύμπαντος, η σύγκρουση αυτή θα είναι μία από τις ισχυρότερες εκρήξεις στο Σύμπαν, από την άποψη της δυναμικής της ενέργειας. Θα αναρωτηθεί πιθανόν κάποιος για τον μηχανισμό που κρύβεται. Όταν δημιουργήθηκε το Σύμπαν, αποτελείτο από δύο στοιχεία, το υδρογόνο και το Ίλιον. Υποβαλλόμενο σε θερμοπυρηνικές διεργασίες δημιουργήθηκαν και νέα στοιχεία. Όταν τα αστέρια εκρήγνυνται, πεθαίνουν, αλλά παράγουν αυτά τα νέα στοιχεία, λόγω της θερμοπυρηνικής σύντηξης, που συντελείται στο διάστημα.
Θεωρεία που αναμένεται να γίνει άλλη μια φορά στην ιστορία του Σύμπαντος πραγματικότητα, ώρα με την ώρα, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι επιστήμονες της Αστροφυσικής.
Ο πλανήτης Betelgeuse, θα αλλάξει την ιστορία του Σύμπαντος Ο πλανήτης Betelgeuse, θα αλλάξει την ιστορία του Σύμπαντος Reviewed by Skandalistis on 12:14:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.