Αντισυνταγματική η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα.




Η ιδιοκτησία, με βάση το άρθρο 17 του Συντάγματος, τελεί υπό την προστασία του κράτους και δεν αφαιρείται ούτε μειώνεται, παρά μόνο για αποδεδειγμένη δημόσια ωφέλεια και με την προϋπόθεση της πλήρους αποζημίωσης του ιδιοκτήτη. Υπέρ της προστασίας της ιδιοκτησίας συνηγορεί και το γεγονός ότι το καθεστώς στη χώρα μας είναι εκείνο της ελεύθερης οικονομίας που βασίζεται στην ατομική ιδιοκτησία. Δεν έχει η Ελλάδα κομμουνιστικό καθεστώς, για να....
αφαιρεί το κράτος ολόκληρη ή τμήμα από την ατομική ιδιοκτησία και να την κοινωνικοποιεί.

Η έκτακτη εισφορά που επέβαλε ο Παπανδρέου πάνω στα ακίνητα είναι λοιπόν πέρα για πέρα αντισυνταγματική και στην ουσία προσβάλει αυτό τούτο το δικαίωμα της ίδιας της ιδιοκτησίας, αφού αφαιρεί στην πραγματικότητα τμήμα της. Δεν πρέπει να συγχέουμε τις περιπτώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή φόρου επί των εισοδημάτων που προκύπτουν από ακίνητα. Στις περιπτώσεις αυτές δεν φορολογείται η ιδιοκτησία αλλά η πράξη της μεταβίβασης ή τα εισοδήματα.

Αντίθετα η έκτακτη εισφορά πάνω στα ακίνητα που επέβαλε χθες το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί στην ουσία αφαίρεση με την βία μέρους της ακίνητης περιουσίας. Τούτο δε αποδεικνύεται αμέσως από το γεγονός των συνεπειών της μη καταβολής αυτής της εισφοράς. Αφενός θα διακοπεί παρανόμως το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και αυτό να μη συμβεί, οπωσδήποτε θα βεβαιωθεί από την αρμόδια ΔΟΥ η μη καταβολή και το ακίνητο θα βγει στον πλειστηριασμό, αν ο πολίτης δεν κατορθώσει να καλύψει από άλλη πηγή το συγκεκριμένο χαράτσι.

Επομένως βλέπουμε ότι απειλείται ευθέως η αφαίρεση της ατομικής ακίνητης ιδιοκτησίας, σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής της αντισυνταγματικής αυτής έκτακτης εισφοράς, χωρίς το ακίνητο να φταίει σε τίποτα ή να έχει συμβάλει στην απόκτηση εισοδήματος ή να συμμετέχει σε εμπορική συναλλαγή.

Απλά ο Παπανδρέου βρήκε έναν εύκολα υπολογίσιμο και προπαγανδιστικό τρόπο (πάλι το παιχνίδι με πλούσιους και φτωχούς), προκειμένου να αποφύγει να ομολογήσει ότι το χαράτσι είναι στην πραγματικότητα κεφαλικός φόρος.
Δηλαδή φόρος γιατί μας επιτρέπει ο ηγέτης να αναπνέουμε. 

Αντισυνταγματική η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα. Αντισυνταγματική η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα. Reviewed by blog on 8:52:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.