109.000 φαντάσματα-συνταξιούχοι



Στα 15 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας φτάνει η ζημία στα ασφαλιστικά ταμεία του κράτους , από συνταξιούχους που λάμβαναν πλασματικές συντάξεις. Τι έδειξε η απογραφή. Εντατικές έρευνες ξεκινά το ΙΚΑ. Σφοδρές αντιδράσεις



Σε σημαντικές αποκαλύψεις κατέληξε για μία ακόμη φορά η απογραφή του ΙΚΑ, καθώς απέδειξε ότι το κράτος χρυσοπληρώνει συνταξιούχους - "φαντάσματα", εκτοξεύοντας την κρατική ζημία στα ύψη.
Συγκεκριμένα, 898.643 συνταξιούχοι κύριας και επικουρικής σύνταξης απεγράφησαν από τις τράπεζες, ενώ 109.421 δεν προσήλθαν να απογραφούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη.
Η απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, και έληξε τυπικά στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η Διοίκηση του ΙΚΑ προκειμένου να διευκολύνει τους αμελείς συνταξιούχους παρέτεινε άτυπα την προθεσμία μέχρι και σήμερα Παρασκευή, οπότε και θα συλλέξει οριστικά τους καταλόγους των απογραφέντων από τις τράπεζες.
"Στους συνταξιούχους που δεν απογράφηκαν θα διακοπεί η καταβολή της σύνταξης", δηλώνει με έμφαση ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
"Αν κάποιοι ήταν απλά αμελείς τότε μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τραπεζικό κατάστημα να απογραφούν και μόνο τότε θα τους καταβληθεί η σύνταξη και θα συνεχίσουν να πληρώνονται.
Έρευνες κατόπιν εορτήςnews247
Το ΙΚΑ θα διερευνήσει τις περιπτώσεις των αναπόγραφων συνταξιούχων και για όσους αποδειχτεί ότι εισέπρατταν παράνομα θα απαιτηθούν τα ποσά αυτά από τους ίδιους ή τους κληρονόμους τους σε βάθος δεκαετίας, ενώ θα κινηθούν και οι ποινικές διαδικασίες", τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος και καταλήγει:
"Αν αποδειχθεί ότι ο αριθμός των ατόμων που έπαιρναν σύνταξη χωρίς να δικαιούνται, είναι ο αντίστοιχος με τον αριθμό όσων δεν πήγαν να απογραφούν, τούτο σημαίνει ότι το ΙΚΑ έχει ετήσια απώλεια 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ".
Το ποσόν στην περίπτωση αυτή είναι πολύ μεγάλο, αν υπολογιστεί ότι σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, το ετήσιο έλλειμμα του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ, αναμένεται να φτάσει ως το τέλος του έτους το 0,1% του ΑΕΠ, ή περίπου 200 εκατ. ευρώ και να αγγίξει το 2050 το 0,7% του ΑΕΠ ή 1,15 δισ. ευρώ.
Υπό την πίεση του μεσοπρόθεσμου
Επίσης το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την υποχρέωση, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου, για την εξοικονόμηση ποσού 6,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,5 δισ.ευρώ αφορούν περικοπές δαπανών σε συντάξεις επιδόματα και ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.
Η αντίστοιχη απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ είχε καταγράψει 8.000 (σε σύνολο 810.000) συνταξιούχους του Οργανισμού οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν για να απογραφούν. Η ζημιά για τον Οργανισμό είχε εκτιμηθεί στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, το υπουργείο Εργασίας υποχρεούται να εξοικονομήσει 6,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν περικοπές δαπανών σε συντάξεις επιδόματα και ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.
Η αντίστοιχη απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ είχε καταγράψει 8.000 (σε σύνολο 810.000) συνταξιούχους του Οργανισμού οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν για να απογραφούν. Η ζημιά για τον Οργανισμό είχε εκτιμηθεί στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείο, εντός των επόμενων ημερών να δώσει εντολή για απογραφή σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα.

Σήμερα Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα απογραφής και πλέον η απογραφή θα γίνεται μόνο από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας, όπου οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν ειδική εντολή πληρωμής της σύνταξής τους, η οποία θα εξοφλείται στα ταμεία των υποκαταστημάτων.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, εξέφρασε το φόβο του ότι ενδεχομένως οι συνταξιούχοι «μαϊμού» είναι χιλιάδες και σε βάθος δεκαετίας, με αποτέλεσμα το κράτος να έχει μπει μέσα τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, ενώ επεσήμανε ότι το ταμείο θα διεκδικήσει πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

109.000 φαντάσματα-συνταξιούχοι 109.000 φαντάσματα-συνταξιούχοι Reviewed by blog on 8:38:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.