Η 11Η «ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ» ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Μποναμάs από τη ΔΕΗ με αύξηση 12,2% στα τιμολόγια


Μεσοσταθμική αύξηση 9,2% θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου. Καταργούνται οι παροχές προς τους πρώην και νυν εργαζομένους, όπως η έκπτωση 80% στο ρεύμα για 55.000 άτομα


Στα... έντεκα μέτρα στήνονται εκατομμύρια καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε χθες την ενδέκατη μέσα σε δύο χρόνια αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Αυτή τη φορά η μεσοσταθμική αύξηση είναι 9,2% και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Αν συνυπολογιστεί και η ανατίμηση 3% του τέλους υπέρ ΑΠΕ, που ανακοινώθηκε πριν από 10 μέρες και θα πέσει στην κατανάλωση επίσης από το νέο έτος, τότε η μεσοσταθμική αύξηση ανέρχεται στο 12,2%.

Τη σχετική εισήγηση για το 9,2% στο υπουργικό συμβούλιο έκανε ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου «ψαλιδίζοντας» ταυτόχρονα τις απαιτήσεις της ΔΕΗ για μεσοσταθμική αύξηση 20% και τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για 16%.


Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στην επιχείρηση να καταργήσει τις παροχές προς τους πρώην και νυν εργαζομένους της, όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχεδόν δωρεάν ρεύμα απολαμβάνουν περίπου 55.000 άτομα και το ετήσιο κόστος στην εταιρεία είναι 40 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ο υπουργός πρότεινε στην κυβέρνηση να μειωθεί το τέλος της ΕΡΤ στα τιμολόγια ώστε να υπάρξει ελάφρυνση στους καταναλωτές. Παράλληλα ζήτησε από τη ΔΕΗ να μην... αγγίξει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το τιμολόγιο για τους πολύτεκνους. Οι δικαιούχοι τους είναι περισσότερα από 265.000 νοικοκυριά.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ο υπουργός ΠΕΚΑ αιτιολόγησε την απόφασή του να απορρίψει τα αιτήματα της ΔΕΗ και τη γνώμη της ΡΑΕ για τις τεράστιες αυξήσεις λέγοντας ότι «μια τέτοια μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή είναι αδιανόητη» και πρόσθεσε πως «η ΔΕΗ έχει κι άλλα περιθώρια να μειώσει το κόστος της και να βελτιώσει τα αποτελέσματά της». Αναγνώρισε δε την προσπάθεια που έχει γίνει μέσα από τη μείωση του εργασιακού κόστους. Μέσα από περικοπές μισθών και επιδομάτων αλλά και από τη μείωση του προσωπικού η σχετική εξοικονόμηση δαπάνης έχει φτάσει στα 464 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ το 2012 θα ανέλθει στα 692 εκατ. ευρώ.

Ζήτησε επίσης από τη ΔΕΗ ως προς την εφαρμογή των αυξήσεων να υπάρξει προοδευτική μεταβολή ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί περισσότερο συγκριτικά με τη χαμηλή αλλά και λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων ειδικά των μικρομεσαίων. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να μειώσει το συνολικό χρέος της μέσω της αξιοποίησης των πάγιων στοιχείων, ενώ συνέστησε την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της κατά 10 με 15% και την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους.

Κάλεσε επίσης την επιχείρηση να πετύχει κερδοφορία στο επόμενο έτος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι από την αύξηση κατά 9,2% μόνο 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ (μεταβολή του κόστους ενέργειας).

Το υπόλοιπο αφορά σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (3,5 μονάδες) και επιπτώσεις φόρων (2,6 μονάδες ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9 μονάδες μεταβολής του τέλους λιγνίτη, 1,1 μονάδες ΦΠΑ).

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Καμπανάκι» για την πορεία της ΔΕΗ

Τις προσεχείς ημέρες θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ και η επιχείρηση θα εξειδικεύσει τον τρόπο με τον οποίο θα τις εφαρμόσει. Από τα λεγόμενα του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα επιβληθούν στις υψηλότερες καταναλώσεις και μικρότερες στις χαμηλότερες καταναλώσεις. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι αυξήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες αλλά και μικρότερες από το 9,2%. Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπακωνσταντίνου στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου για την πορεία της ΔΕΗ.

Οπως είπε, «πάρα πολύ σύντομα η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ η κερδοφορία της βρίσκεται σε κίνδυνο. Το συσσωρευμένο χρέος της στο τέλος του χρόνου θα είναι 4,5 δισ. ευρώ». Υπογράμμισε δε, πως στο νέο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας η ΔΕΗ δεν πρέπει να μπει ως προβληματική επιχείρηση. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης όπου η Ελλάδα είναι στην τέταρτη θέση.

Οι αυξήσεις της ΔΕΗ μέσα σε δύο χρόνια
Αυξήσεις, λόγω ρήτρας καυσίμου, κατά 0,22 €/1.000 KWh στην υψηλή τάση 0,23 €/1.000 KWh στη μέση τάση και 0,24 €/1.000 KWh στη χαμηλή τάση - Β' τρίμηνο 2010
Αύξηση του ΦΠΑ από 9 στο 10% - Μάρτιος 2010
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 5 ευρώ ανά 1.000 KWh για οικιακή και δημόσια χρήση και 2,5 ευρώ ανά 1.000 KWh, για επιχειρηματική χρήση - Μάιος 2010
Τέλος ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) 0,50 ευρώ ανά 1.000 KWh - Μάιος 2010
Αύξηση του τέλους ΑΠΕ από 0,3 σε 5,57 ευρώ η MWh για βιομηχανίες και εμπορικούς πελάτες - Ιούνιος 2010
Αύξηση (νέα) του ΦΠΑ από 10 στο 11% - Ιούλιος 2010
Αύξηση των χρεώσεων για τη χρήση του δικτύου διανομής κατά 15% στη μέση και κατά 7% στη χαμηλή τάση - Ιούλιος 2010
Νέα αύξηση της τάξης του 2,65% στο τέλος ΑΠΕ που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις - Δεκέμβριος 2010
Νέα αύξηση του ΦΠΑ από 11 στο 13% - Ιανουάριος 2011
Αυξήσεις στα τιμολόγια που για τα οικιακά φθάνουν στο 13,7% - Ιανουάριος 2011
Μεσοσταθμική αύξηση 12,2% - Ιανουάριος 2012 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63596735
Η 11Η «ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ» ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Η 11Η «ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ» ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Reviewed by blog on 9:28:00 π.μ. Rating: 5
Από το Blogger.